17 черв. 2011 р.

Саморобний маятник для мотоцикла

Нарешті робота із задньою підвіскою вийшла на завершальний етап. Уже приварені усі кріплення і розпорки, усе більш меньш обточено і чекає фарбування. Я з цього приводу дуже тішуся, навіть рухомий щиток прикрутив. Щоправда покищо лише на одному болті, тому може крутитися і бути не по осі. Доречі щиток вийшов досить легеньким, тому він не зможе справити великої ролі у непідресорених масах задньої підвіски.
Мій саморобний задній маятник для мотоцикла, на підсилювальній перетинці встановлений саморобний пластиковий щиток, пошпакльований під покраску
Як видно на фото заради жорсткості я вирішив зробити задній маятник у вигляді набору трикутників. Маленькі вставки розпорки і вуха кріплення амортизаторів формують структуру схожу на промені сонця - усі вони встановлені під кутом, що трохи збільшується. Такми чином я добивався кількох задач:
- зменьшити масу маятника за рахунок часткового заповнення
- збільшити повздовжню жорсткість за рахунок рівноопорного трикутника із віссю обертання на вершині
- зробити кінцевий виріб із чітким дизайнерським рішеннямНа мою думку усі завдання були виконані. Найбільше мені подобається, що лінія започчаткована вухами кріплення амортизаторів продовжуються самими амортизаторами. Таким чином у мене виходить мотоцикл складений із безлічі трикутних структур, що позитивно впливає на зовнішній вигляд і жорсткість конструкції.
Саморобний задній маятник із труб квадратного перерізу, стилістично витриманий у трикутному стилі
Зробити маятник своїми руками було не дуже складно, але зайняло досить багато часу. Головне, що дотримання правила трикутників і в поперечному і в повздовжньому напрямку дало необхідну жорсткість конструкції, при збереженні невеликої маси.
Маятник заднього колеса зроблений своїми руками

Немає коментарів: